Sunday 11 November 2012

Aktiviti P&P

Makanan yang dihasilkan oleh anak murid. Nasi Lemak dan nasi ayam

Aktiviti P&P

Murid-murid tengah menghafal nama makanan tradisional ketika waktu kajian tempatan sedang dijalankan.

Latihan 2

Jawab soalan berikut:


1. Sila tulis langkah penyediaan sate ayam.
    ________________________________________

2. Di manakah negeri kita boleh memakan kueh tiaw goreng yang sedap?
    _________________________________________

3. Tuliskan bahan yang kita perlu menyedia sebelum memasak nasi ayam Hainan.
     _________________________________________

Latihan 1

Sila jawab soalan berikut:

1. Sila nyata nama kuih tradisional di negara kita.
    ____________________________________________

2. Apakah jensi nasi yang terkenal di negeri Kelantan?
    ____________________________________________

3. Sila nyata langkah memasak nasi lemak.
    ____________________________________________

Friday 2 November 2012

Jom.......Memasak Nasi Lemak

          senang kan?

Maki kita membakar sate ayam

Sudah pandai tak?

Memasak Char Koay Teow Road Penang

Sedap..... Lapar

Mari Kita masak Nasi Ayam Hainan

Dah pandai?

Kuih Penjeram-Negeri Sabah

                              Image



Kuih daripada suku kaum Bajau. Memang sedap di makan especially yang dimasak oleh yang pakar pembuat kuih ini.

Lontong- Negeri Johor

                                      

Lontong juga adalah salah satu makanan tradisional Negeri Johor yang juga popular di Singapura sejak dulu lagi. Malah, ia menjadi hidangan istimewa pada Hari Raya Aidilfitri. Lontong yang dimakan bersama kuah lodeh berwarna kuning keemasan ini berasaskan santan, sayur-sayuran, rempah, bawang, serai dan juga udang. Lebih istimewa ia dimakan bersama telur rebus, sambal tumis dan tempe goreng. Boleh mencuba ini:Lontong Johor Alif, Lontong dan nasi himpit Nsm

Nasi Kandar-Negeri Perak

                                           
Nasi kandar adakah satu hidangan utara Malaysia yang popular, dan berasal dari Pulau Pinang. Ia satu hidangan nasi kukus yang boleh tawar atau sedikit berperisa, dan disajikan dengan kepelbagaian kari dan hidangan sampingan.


Perkataan Nasi Kandar, timbul sewaktu waktu kelihatan penjaja nasi menjinjing (mengandar) tiang yang menggantung dua bekas nasi. Nama itu telah kekal dan hari ini perkataan Nasi Kandar ada kelihatan pada kebanyakan restoran Tamil Islam atau "Mamak Malaysia" dan gerai hidangan India Muslim.

Nasi untuk dijadikan nasi kandar biasanya diletakkan dalam bekas kayu kira-kira tiga kaki tinggi yang memberi ia satu bau tersendiri. Hidangan nasi kandar dilengkapi oleh daging seperti ayam goreng, limpa kari, daging lembu, telur ikan, udang atau sotong goreng. Hidangan sayur itu biasanya adalah seperti terung, bendi atau peria. Satu campuran sos kari dituang pada nasi. Ini dipanggil 'banjir' (pembanjiran) dan menyampaikan satu rasa pelbagai pada nasi.