Thursday, 18 October 2012

LAKSA SARAWAK




 
LAKSA SARAWAK
Laksa (叻沙) merupakan sejenis makanan berkuah seperti mi yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia dikatakan berasal dari orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu (Peranakan). Perkataan laksa mungkin berasal dari bahasa Sanskrit laksha yang bererti banyak, merujuk kepada banyaknya kandungan dan rempah yang digunakan.
Terdapat pelbagai jenis laksa seperti:

  • Laksa Penang (asam Laksa)
  • Laksa Johor
  • Laksa Kuala Perlis
  • Laksa Kedah (laksa Teluk Kechai)
  • Laksa Kelantan
  • Laksa Sarawak
  • Laksa Terengganu
  • Laksa Ipoh
  • Kari Laksa
  • Laksam

12 comments:

  1. Laksa is my favourite food especially Laksa Sarawak. It tastes good and very delicious.

    ReplyDelete
  2. Wah, sedapnya! Saya suka makan laksa Sarawak.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Saya pernah menikmati laksa Sarawak. Ia merupakan sejenis laksa yang kurang pedas jika dibandingkan dengan laksa di Semenanjung Malaysia. Rasanya sedap dan sesuai dimakan oleh mereka yang kurang makan makanan pedas.

    ReplyDelete
  5. laksa sarawak memang merupakan makanan yang enak...laksa penang rasanya manis sikit.. Makanan ini bukan sahaja disediakan oleh kaum Cina, malah resipi ini juga digemari oleh kaum lain di Malaysia.

    ReplyDelete
  6. Sungguh menarik blog ini.....Laksa Sarawak paling sedap...terasa lapar apabila singgah dalam blog ini..seperti sedang melihat menu di restoran..

    ReplyDelete
  7. Saya baru makan Laksa di sekolah pagi tadi. Memang sedap rasanya!

    ReplyDelete
  8. Laksa, sejenis makanan yang cukup enak rasanya, kegemaran saya juga

    ReplyDelete