Bahan-Bahan Untuk Ayam :
- Ayam : : Seekor (Potong 8 & rebus selama 10 minit dan toskan) (simpan air rebusan ayam untuk buat sup dan masak nasi)
- Jintan Manis : : ½ Sudu Besar (Goreng tanpa minyak hingga naik bau)
- Jintan Putih : : ½ Sudu Besar (Goreng tanpa minyak hingga naik bau)
- Ketumbar : : 3 Sudu Besar (Goreng tanpa minyak hingga naik bau)
- Serbuk Kari Ayam : : 1 Sudu Besar
- Serbuk Kunyit : : 1 Sudu Besar
- Serbuk Lada Putih : : ½ Sudu Besar
- Bawang Putih : : 3 Ulas
- Halia : : 1cm
- Sedikit Air
- Garam : : Secukup Rasa
- Minyak : : Secukupnya
- Minyak Masak : : Secukupnya
- Cili Merah : : 10 Biji (lebihkan jika mahu lebih pedas)
- Cili Padi : : 10 Biji
- Bawang Kecil / Merah : : 10 Biji (Dihiris)
- Bawang putih : : 3 Biji (Dihiris)
- Tomato : : 5 Biji (Potong 4)
- Belacan : : 5cm
- Ikan Bilis : : 2 Sudu
- Gula Merah : : 3 Sudu Kecil / Secukup Rasa
- Beras : : 3 Cawan (Dibasuh dan ditoskan)
- Bawang Putih : : 3 Ulas
- Kulit Kayu Manis : : 1 Batang
- Buah Pelaga : : 4 Biji
- Bunga Lawang : : 2 Kuntum
- Butter : : Sedikit
- Garam : : Secukup Rasa
- Kiub Pati Ayam : : 2 / 3 Kiub
- Air Rebusan Ayam : : 6 Cawan
- Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
- Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman..
- Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
- Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
- Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
- Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
- Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
- Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
- Masukkan gula merah dan gaul rata.
- Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
- Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.Masukkan sup bunyut..
- Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan
- Untuk Nasi Panaskan butter.
- Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
- Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
- Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging.
- Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
- Pindah ke periuk nasi eletrik dan masak macam biasa
Saya suka makan ayam penyet,sedap rasanya.
ReplyDeleteBlog yang bagus dan juga menyediakan resipi yang lengkap dan jelas!
ReplyDeleteblog yang sangat memanfaatkan kepada semua yang suka memasak, saya telah memasak makanan ini mengikut resipi yang dibagi, boleh tahan !!
ReplyDeleteterima kasih