Friday, 2 November 2012

Lontong- Negeri Johor

                                      

Lontong juga adalah salah satu makanan tradisional Negeri Johor yang juga popular di Singapura sejak dulu lagi. Malah, ia menjadi hidangan istimewa pada Hari Raya Aidilfitri. Lontong yang dimakan bersama kuah lodeh berwarna kuning keemasan ini berasaskan santan, sayur-sayuran, rempah, bawang, serai dan juga udang. Lebih istimewa ia dimakan bersama telur rebus, sambal tumis dan tempe goreng. Boleh mencuba ini:Lontong Johor Alif, Lontong dan nasi himpit Nsm

3 comments:

  1. First time heard the name of food called "Lontong", haha! The food looks so spicy yet delicious.

    ReplyDelete
  2. lontong ini nampak sedap, tetapi saya tidak pernah cuba. harap akan memakannya bila melancung ke Johor.

    ReplyDelete
  3. Saya paling suka makan lontong, nampaknya sedap. Terima kasih atas perkongsian maklumat ini.

    ReplyDelete