Nasi kandar adakah satu hidangan utara Malaysia yang popular, dan berasal dari Pulau Pinang. Ia satu hidangan nasi kukus yang boleh tawar atau sedikit berperisa, dan disajikan dengan kepelbagaian kari dan hidangan sampingan.
Perkataan Nasi Kandar, timbul sewaktu waktu
kelihatan penjaja nasi menjinjing (mengandar) tiang yang menggantung dua bekas
nasi. Nama itu telah kekal dan hari ini perkataan Nasi Kandar ada kelihatan
pada kebanyakan restoran Tamil
Islam atau "Mamak
Malaysia" dan gerai hidangan India
Muslim.
Nasi untuk dijadikan nasi kandar biasanya
diletakkan dalam bekas kayu kira-kira tiga kaki tinggi yang memberi ia satu bau
tersendiri. Hidangan nasi kandar dilengkapi oleh daging seperti ayam goreng, limpa kari, daging lembu, telur ikan, udang
atau sotong goreng. Hidangan sayur itu biasanya adalah seperti terung, bendi atau peria. Satu campuran sos kari
dituang pada nasi. Ini dipanggil 'banjir' (pembanjiran) dan menyampaikan satu
rasa pelbagai pada nasi.
Lihat gambar ini telah membuat saya lapar, sangat sedap nasi kandar.
ReplyDeleteNasi kandar ini tentu membuka selera semua!
ReplyDeleteNota yang disediakan sangat jelas dan mudah difahami. Tahniah..
ReplyDeleteselepas membaca nota yang disertakan , baru saya tahu akan makanan tradisional di pulau pinang ini, oleh itu blog ini memang memanfaatkan kepada semua yang suka "jalan-jalan, mencari makanan ".
ReplyDeletesaya pernah memakan makanan ini semasa berkunjung ke rumah abang ipar di perak, agak pedas tetapi nyaman.
ReplyDeleteterima kasih atas sokongan kawan, anak murid dan rakan guru sekalian
ReplyDelete