Thursday 11 October 2012

Nasi Lemak -Makanan Tradisional Kaum Melayu

  • @ 2 cawan beras
  • @ 1 cawan santan n 1 cawan air( jun guna 1/2 cwn santan pekat n 1 1/2 cwn air)
  • @ 1 helai daun pandan - disimpul
  • @ 3 hirisan halia
  • @ secubit garam
  • Bahan untuk sambal:-
  • * 6 sudu besar cili kering mesin
  • * 4 ulas bawang merah -ditumbuk
  • * 2 ulas bawang putih -ditumbuk
  • * 1 biji bawang besar -dihiris
  • * segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh darinya ditumbuk)
  • * sedikit air asam jawa
  • * sedikit belacan (jika suka)
  • * garam n gula
  • Bahan sampingan lain :-
  • Ikan bilis goreng, telur rebus dan timun. 

Cara-cara

  1. Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
  2. Tumis bawang besar, masukkan bawang2 yg ditumbuk, cili mesin, belacan dan ikan bilis yg ditumbuk..hingga sedikit garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan air asam dan separuh lagi ikan bilis yg sudah dibersihkan tadi.
  4. Masukkan garam n gula. Masak sehingga agak pekat.

5 comments:

  1. Nasi Lemak is one of my favourite food when i was studying in Unimas. Really miss the flavour of Nasi Lemak now.

    ReplyDelete
  2. terima kasih cikgu Phang kerana sudi berkongsi maklumat tentang penyediaan nasi lemak. Saya rasa, cikgu Phang boleh membawa anak-anak murid untuk menyediakan nasi lemak pada masa p&p. Sudah tenttu, anak murid akan berasa seronok...

    ReplyDelete
  3. blog ini padat dengan resipi makanan tradisional, terima kasih kerana sudi untuk berkongsi

    ReplyDelete
  4. Terima kasih atas sokongan kawan, murid dan rakan guru sekalian

    ReplyDelete
  5. Terima kasih atas perkongsian anda. Jika ada peluang saya akan menikmati makanan tersebut.

    ReplyDelete