Tuesday 30 October 2012

Char Kuey Tiao-Penang

 

  • 200 gm udang ( lebih pun tak pe!!! )
  • 250 ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu kecil kicap pekat
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 1 kiub pati ikan bilis – saya tak letak!! takde!!
  • 2 sudu kecil garam ( jika sos tiram masin boleh kurangkan 1 sudu )
  • 1 sudu makan gula
Untuk Kuey teow
  • 200 g kue teow ( @ ambil secekak untuk seorang makan )
  • 1 sudu makan cili kisar
  • kerang ( tak de… saya ganti dengan sotong )
  • taugeh dan kucai
  • 1 biji telur
Cara penyediaan untuk paste
1. Rebus udang separuh masak. Kemudian asingkan kulit dan kepala udang tadi. Isi udang diketepikan dulu.
2. Kisar kulit dan kepala udang tadi, bersama air rebusan tadi, tapis dan ambil stoknya.
3. Campurkan stok udang dengan sos tiram, kicap manis, kicap pekat, bawang putih, garam gula dan kiub ikan bilis.
4. Reneh bahan paste tadi hingga agak pekat. Sejukkan. Boleh simpan dalam petisejuk supaya tahan lama.
Cara untuk masak Kuey Teow
1. Tumis cili kisar hingga garing Masukkan 4  sudu besar paste tadi.
2. Masukkan kerang dan udang yang telah direbus tadi.
3. Kemudian masukkkan 1/2 cawan air. Bila kuah mendidih barulah masuukan kuey teow, kucai dan taugeh.

4. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah di angkat.

** Proses memasak kue teow ni dalam 3-4 minit saja… pastikan api kuat dan pergerakan pantas semasa memasak kuey teow ini!!!. Kalau guna api besar pergerakan cam kura2 confirm hanguss kue tiow tu!!! hihihi!!!!

*** Char kuey Teow versi saya punya…. saya masak paste tu sampai mendidih jer… tak sampai pekat… sebab nak cepat makan!! anak2 sume dah lapar!!! Kemudian saya tumis bawang putih dan cili kisar sampai agak garing baru saya masukkan agak2 dalam 1 cawan kuah paste tadi, seafood, taugeh, kucai dan kue teow. last sekali baru pecah kan telur… kuah tu kalau kalau dah kering saya tambah lagi paste tadi!!! Buat basah2 gitu!!!Cepat betul wat char kuey teow ni tak sampai 15 minit dah siap…. kalau paste dah buat awal… 5 minit dah siap!!!


4 comments:

  1. Char Kuey Tiao is one of the food i must eat when i travelled to Penang. It's too delicious & tasty. Love it so much.

    ReplyDelete
  2. Terima kasih kerana sudi berkongsi.

    ReplyDelete
  3. char kuey tiao memang makanan yang sangat popular di kalangan masyarakat cina mahupun kaum lain. terima kasih sudi untuk berkongsi resipi ini. pasti ia akan membantu sesiapa yang ingin mencubanya

    ReplyDelete